FinTech

Mi a pénzügyi technológia – Fintech?

A pénzügyi technológiát (Fintech) az új technológia leírására használják, amelynek célja a pénzügyi szolgáltatások nyújtásának és felhasználásának javítása és automatizálása.

Alapjában véve a fintech-et arra használják fel, hogy a vállalatok, az üzleti tulajdonosok és a fogyasztók jobban kezeljék pénzügyi műveleteiket, folyamataikat és életüket, a számítógépeken és egyre inkább az okostelefonokban használt speciális szoftverek és algoritmusok felhasználásával. A Fintech, a szó, a “pénzügyi technológia” kombinációja.

A kifejezést eredetileg a pénzügyi intézmények háttérrendszereiben alkalmazott technológiára alkalmazták. Azóta azonban elmozdulás történt a fogyasztóorientáltabb szolgáltatások felé, és ennélfogva a fogyasztóközpontúbb meghatározás felé. A Fintech kiterjed a kriptovaluták, például a bitcoin fejlesztésére és használatára is.

A Fintech ma már különféle ágazatokat és iparágakat foglal magában, mint például az oktatás, a lakossági banki tevékenység, az adománygyűjtés és a nonprofit szervezetek, valamint a beruházások menedzsmentje.


Mi a fintech bank?

A tágabb fintech kategóriában a fintech bank konkrét üzleti modellt követ. Az EKB az olyan bankot tekinti fintechnek, amelynek az üzleti modelljében a banki termékek és szolgáltatások előállítása és biztosítása a technológia által lehetővé tett innováción alapul, ahogy ezt az EKB fintech hitelintézetek engedélykérelmeinek értékeléséről szóló útmutatója írja.

A fintech bankot éppen a technológiának adott központi szerep különbözteti meg a hagyományos banktól. Ugyanakkor sok hagyományos bank is bevezet fintech megoldásokat, bizonyos esetekben társul is fintech cégekkel, akár meg is vásárolja őket, gyarapítva ezzel innovációs lehetőségeit.

Hogyan szabályozzák a pénzügyi szolgáltató fintech cégeket?

A hagyományos pénzügyi szolgáltatókat általában kategorizálhatjuk bankként, biztosítóként vagy vagyonkezelőként, és szabályozásuk is ezt a besorolást követi. Néhány fintech cég is elhelyezhető a felsorolt kategóriák valamelyikében, mivel banki, biztosítói vagy vagyonkezelői szolgáltatásokat nyújt. Ebben az esetben rájuk is a megfelelő szabályozás és felügyelet vonatkozik.

Így van a fintech bankokkal is. A banki engedéllyel rendelkező fintech cég banknak minősül, ezért az uniós jog szerint felügyelet alá esik, mint bármely más hitelintézet. A felügyeletet az EKB látja el az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt.