TUDÁSBÁZIS

AI - Mesterséges Intelligencia
A számítástechnikában a mesterséges intelligencia (AI), amelyet néha gépi intelligenciának neveznek, olyan intelligencia, amelyet a gépek mutatnak, ellentétben az emberek természetes intelligenciájával. Nyelvtanulással a mesterséges intelligencia kifejezést gyakran használják olyan gépek (vagy számítógépek) leírására, amelyek utánozzák az emberi kognitív funkciókat, amelyeket az emberek az emberi elmével társítanak, mint például tanulás és problémamegoldás. A mesterséges intelligencia három különféle rendszerre osztható: analitikus, emberi ihletésű és humanizált mesterséges intelligencia. Az analitikus AI-nak csak a kognitív intelligenciával összhangban álló tulajdonságai vannak; a világ kognitív ábrázolásának előállítása és a múlt tapasztalatán alapuló tanulás felhasználása a jövőbeli döntések megismerésére. Az emberi ihletésű AI elemei vannak a kognitív és érzelmi intelligenciából; az emberi érzelmek megértése a kognitív elemek mellett, és ezek figyelembevétele a döntéshozatalban. A humanizált AI megmutatja az összes kompetencia típusát (azaz a kognitív, érzelmi és társadalmi intelligencia), képes öntudatos és kölcsönhatásokban öntudatos lenni.
API
Az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene. Az API általában nem kötődik programozási nyelvhez: bármilyen programnyelvből lehetséges azok meghívása, amennyiben a megfelelő paramétereket a hívás biztosítja.
Apple pay
Az Apple Pay az Apple Inc. mobilfizetéses és mobiltárca szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyesen, az iOS-alkalmazásokban és az interneten fizessenek. Támogatja az iPhone-t, Apple Watch-ot, iPad-et és a Mac-et. Digitalizálja és helyettesítheti a hitel- vagy bankkártyát és így egy érintés nélküli terminálnál is lehet használni. Az Apple Pay nem igényel Apple Pay-specifikus érintés nélküli terminálokat, bármelyik érintés nélküli terminálnál működik.
Bitcoin
A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.
Blockchain
A blokklánc (angolul block chain vagy blockchain) egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon. A blokkok a kezdeti megvalósításokban csak adatot tároltak, de a modern megvalósítások (például az Ethereum) már futtatható kódok tárolására is alkalmasak. Egy blokk tranzakciók listáját és benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza, valamint metaadatokat, amik időponthoz és az előző blokkhoz kapcsolják.
Chatbot
A chatbot egy olyan szoftver, amely hang- vagy szöveges módszerekkel folytatja a beszélgetést. Az ilyen programokat gyakran arra tervezik, hogy meggyőzően szimulálják, hogyan viselkedne egy ember beszélgetőpartnerként. A chatbotokat általában a párbeszéd rendszerekben használják különféle gyakorlati célokra, beleértve az ügyfélszolgálatot vagy az információszerzést. Egyes chatbotok kifinomult természetes nyelvfeldolgozó rendszereket használnak, sok egyszerűbb pedig a bemenő kulcsszavakat keresi, majd az adatbázisból megkeresi a legmegfelelőbb kulcsszavakkal vagy a leginkább hasonló megfogalmazási mintával ellátott választ.
Curve
A Curve (Curve kártya néven is ismert) olyan fizetési kártya, amely több fizetési kártyát egyesít a kísérő mobilalkalmazáson keresztül, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy fizetéseket és készpénzfelvételeket készítsen egyetlen kártyáról. Lehetővé teszi, hogy a felhasználó az alkalmazásban regisztrált bankkártyák közül használat közben kiválassza melyik bankkártyát használja, így egyetlen bankkártyát elég magánál hordania.”
Erős ügyfélhitelesítés (SCA)
Az erős ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication, SCA) egy plusz biztonsági ellenőrző lépés a bankkártyás fizetések és az elektronikus fizetési műveletek során. Az erős ügyfélhitelesítés azt biztosítja, hogy bárhol is történik a vásárlás, illetve a bankolás, csak a kártya használatára jogosult személy, vagyis a kártyabirtokos hitelesíthesse a tranzakciót. Az Európai Unió PSD2 irányelve alapján 2019. szeptember 14-től a bankkártyás vásárlások és az elektronikus fizetési műveletek többségénél szükséges lesz az erős ügyfélhitelesítés a kártyabirtokos azonosításához.
Ethereum
Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, közösségi, blokklánc alapú, elosztott számításokon alapuló számítástechnikai platform és kriptopénz, melyben van intelligens szerződés funkció (script) is. Az ethereum tehát nem csak egy kriptopénz, azaz digitális vagy elektronikus pénz, hanem egy olyan platform is, aminek segítségével különböző alkalmazások készülhetnek a blokkláncra. Egy ún. decentralizált Turing-teljes virtuális számítógépet biztosít, az Ethereum Virtual Machine-t, mely nyilvános csomópontok nemzetközi hálózatából áll. Az Ethereum ezen kívül biztosít egy ether nevű kriptovaluta tokent, melyeket át lehet utalni számlák között, és ezzel lehet kompenzálni a számítási teljesítményeket. Az ethereum a jelenleg talán leghíresebb és legismertebb kriptopénz, azaz a bitcoin mellett az egyik legfelkapottabb altcoin. Lényegében a második helyen áll a kriptopénzek ranglistáján a piaci kapitalizáció alapján is.
FinTech
A pénzügyi technológia, az a technológia és innováció, amelynek célja a hagyományos pénzügyi módszerekkel való verseny a pénzügyi szolgáltatások nyújtásában. Egy feltörekvő iparág, amely technológiát alkalmaz a pénzügyi tevékenységek fejlesztésére. Az okostelefonok használata a mobil banki szolgáltatásokhoz, a befektetési szolgáltatások és a kriptovaluta példák olyan technológiákra, amelyek célja a pénzügyi szolgáltatásoknak a nyilvánosság számára elérhetőbbé tétele.
GDPR
Általános adatvédelmi rendelet, hivatalosan Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (angolul: General Data Protection Regulation, röviden: GDPR)
Google pay
A Google Pay (vagy G Pay; korábban Pay with Google valamint Android Pay) egy digitális pénztárca platform és online fizetési rendszer, amelyet a Google fejlesztett ki az alkalmazáson belüli és az érintéses fizetés mobil eszközökön történő támogatására, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a fizetéshez Android operációs rendszert futtató telefont, táblagépet vagy órát használjanak.
PSD2
A 2016 januárjában hatályba lépett az európai úniós payment services (PSD2) irányelv, amely egységesíteni kívánja az európai bankpiacot és egyben gyorsítani akarja a technológiai fejlődést , fokozni a versenyt új szereplők (Fintech cégek) piacra történő beengedésével. A PSD2 arra kötelez minden európai pénzintézetet, hogy hozzon létre szabványos, nyílt hozzáférést biztosító API-t (Application Programming Interface), amelynek segítségével harmadik felek is hozzáférhetnek a banki ügyfelek egyes adataihoz illetve pénzforgalmi tranzakciókat indíthatnak. Az adatok segítségével ezek a szolgáltatók felépíthetik saját szolgáltatásaikat.
Revolut
A Revolut Ltd egy brit pénzügyi technológiai vállalat, amely banki szolgáltatásokat kínál, beleértve előre fizetett betéti kártyákat (MasterCard vagy Visa), devizát, kriptovaluták cseréjét és peer-to-peer fizetéseket.
Top-up
Azonnali pénzfeltöltés bankszámlára. Az utalással ellentétben a pénz egyből megjelenik a számlán.